Peru, Cusco

22-28 oktober 2017

Cusco! Een van de oudste continu bewoonde steden op het westelijk halfrond, was de politieke en religieuze hoofdstad van het Inca-rijk Tawantinsuyu, wat ‘Vier kwartalen van de aarde’ betekent. De oorspronkelijke Quechua-naam van de stad was Qosqo, wat ‘navel’ of ‘centrum’ betekent, maar de vroege Spaanse veroveraars veranderden de naam in Cusco, wat een huichelaar, bultrug of kleine hond betekent.

In Cusco komen we een dag eerder aan dan we oorspronkelijk gepland hadden (in NL). Hierdoor konden we nog niet in het hostel wat we geboekt hadden, maar kwamen we terecht bij La Bo’M. Ook helemaal niet vervelend! Dit schattige, hippie-achtige hostel + crêperie was heel fijn om te verblijven! Een lekker bed, een warme douche en een ontbijt met pannenkoeken, wie wil dat nou niet? Die warme douche deed het alleen in eerste instantie niet… Maar later gelukkig wel 🙂

We hebben een rustige ochtend gehad en hebben ’s middags gegeten bij de crêperie, wat fantastisch lekker was! Reni had een pannenkoek met blauwe kaas, honing, walnoten & rucola en René een ouderwetse met kaas & spek. Het was zo’n rustige dag, omdat er in geheel Peru een telling gaande was, waardoor mensen hun huis niet mochten verlaten totdat ze afgevinkt waren. In de middag hadden we afgesproken met Jordy & Joke die op vakantie waren in Peru en op dat moment nog nét in Cusco waren! We lopen richting Plaza de Armas, waar we met hen hebben afgesproken, en wie komen we tegen? Jaja! De Canadezen! Feest! We spreken af om mailcontact te houden om nog iets af te spreken samen.

Met Jordy & Joke hebben we het vooral over de trekking die zij hebben gedaan; de Salcantay trek. Dit is een alternatieve trekking die ook in Machu Picchu eindigt. Vaak kiest men om de heilige grond (MP) te combineren met een meerdaagse trektocht en daarbij is de Inca Trail veruit de populairste. Er mag maar een maximum aantal toeristen op de trail, waardoor deze trek al maanden van te voren volledig volboekt is. De verhalen over de Salcantay trek vallen niet tegen en we kijken daardoor nog meer uit naar de Inca Trail. Na een gezellig drankje is het tijd om afscheid te nemen van Jordy & Joke, want die vertrekken die dag richting Huacachina.

 

23 oktober 2017

Op dag twee verhuizen we richting het andere hostel; Hospedaje Familiar Munay Wasi. Een leuk accomodatie gerund door een familie (welke je veel tegenkomt in Peru). We hadden dit hostel al geboekt in Nederland samen met de Inca Trail, om een beetje aan de hoogte te kunnen wennen. Op weg naar het nieuwe hostel maken we nieuwe vrienden; een groep van 5 honden die de hele weg met ons meelopen. Bij het hostel aangekomen besluiten we maar even buiten te wachten tot ze weer weg zijn. Over de honden hebben we trouwens nog niets verteld en er zijn er hier VEEL van. Voornamelijk zwerfhonden. De meesten worden gelukkig nog redelijk verzorgd, of zijn inmiddels zelf heel goed geworden in overleven en ze zijn niet bang of agressief, wat ook wel fijn is! Reni werkt deze dag aan het opzetten van het reisblog.

Aan het einde van de dag hebben we afgesproken met Will & Sydney om hun verhalen over Puno te horen, hun te vertellen over de Colca Canyon, een drankje te drinken en iets te eten. We besloten een sushitent op te zoeken, welke uiteindelijk ergens bovenaan een berg bleek te zitten. Na de nodige calorieën verbrand te hebben konden we dus lekker smikkelen 🙂 Na deze laatste leuke avond met de Canadezen hebben we afscheid van elkaar genomen. Onze route zou niet meer dezelfde zijn, zij gingen namelijk weer naar boven in Peru richting Ecuador en Colombia. We hebben er weer een mooi vakantieadresje bij in Canada, Hornby Island!

 

24 oktober 2017

Ook dag drie hebben we weer rustig aan gedaan. Reni heeft weer aan het blog gewerkt en ’s middags zijn we opzoek gegaan naar wat leuke tripjes die we kunnen doen. We hebben uiteindelijk 3 trips geboekt; Een dagtour langs Cusco’s archeological sites, een dag Rainbow Mountains & een dagtour door de Sacred Valley. Ook hebben we poncho’s, wandelstokken en zooltjes voor in Reni haar wandelschoenen aangeschaft. Daarnaast worden we op elke hoek van de straat naar ons “Massake! Massake!” geschreeuwd in de hoop dat we met ze meelopen voor een massage. ’s Avonds hebben we gegeten bij Organika, een biologisch, natuurlijk en gezond restaurant, met  producten die worden geoogst uit eigen tuin in de Sacred Valley van Urubamba. Voor Reni een heerlijke salade met geitenkaas en voor René de eerste keer alpaca vlees!

 

25 oktober 2017

In de ochtend zijn we richting Museo Municipal de Arte Contemporáneo & Museo Historico Regional gegaan. In eerste instantie om onze Boletos Turisticos (toeristenkaarten) te kopen, welke ons toegang zou geven tot 16 verschillende plekken in en rondom Cusco (ruïnes, musea etc.).

In Cusco was het tot nu toe elke ochtend zonnig geweest en elke middag hadden we wel bewolking en een buitje gehad. Maar vandaag was het vrijwel de hele dag slecht weer. Wel een goede mogelijkheid om onze nieuwe poncho’s uit te proberen! We beginnen de dag met een bezoek aan de Santo Domingo kathedraal (of ook wel de Coricancha tempel) in het centrum van Cusco. We hebben een enthousiaste gids die veel weet van de Inca’s, ook gelooft in alles wat met de Inca’s te maken heeft en hij verteld dus ook met veel passie alles wat hij weet.

De Coricancha tempel (wat letterlijk betekent: “de kraal van goud”) was in de eerste plaats gewijd aan Viracocha, de scheppingsgod, en Inti, de zonnegod. Verslagen van de eerste Spanjaard die Cusco binnenging, vertellen dat meer dan 4000 priesters de Coricancha dienden, dat de ceremonies 24 uur per dag werden gehouden en dat de tempel ongelooflijk mooi was. De prachtig gebeeldhouwde granieten muren van de tempel waren bedekt met meer dan 700 vellen puur goud, de ruime binnenplaats was gevuld met levensgrote sculpturen van dieren en een veld van maïs, allemaal gemaakt van puur goud; de vloeren van de tempel waren zelf bedekt met massief goud; en tegenover de opgaande zon was een massief gouden beeld van de zon bezet met smaragden en andere edelstenen. Al dit gouden kunstwerk werd gestolen en gesmolten door de Spaanse conquistadores, geleid door Francisco Pizzaro, die de Santo Domingo kathedraal bouwde op de fundamenten van de Coricancha tempel. Grote aardbevingen hebben de kathedraal ernstig beschadigd, maar de Inca-stenen muren, gebouwd van enorme, nauw aan elkaar grenzende steenblokken, staan ​​nog steeds als een getuigenis van hun buitengewone architectonische vaardigheden en verfijnde stenen metselwerk van de Inca’s.

Na de Santo Domingo kathedraal bezochten we Sacsayhuaman (spreek uit: sexy woman); een prachtige Inca-vesting. Daarna naar Q’enqo; Een grote volledig uitgebikte rots waar waarschijnlijk mummies werden bewaard met goud en kostbare voorwerpen. Hierna gingen we naar Puca Pucara; een soort posthuis waar reizigers verbleven met hun goederen en dieren voordat ze Cusco binnenkwamen of verlieten. Een alternatieve theorie is dat het diende als bewakingspost die de stroom mensen controleerde tussen Cusco en de Heilige Vallei. Als laatste gingen we naar Tambomachay; ook aangeduid als de ‘Baños del Inca’, een plek voor ritueel baden.

Op weg terug naar Cusco gaan we nog langs een winkel waar ons uitgelegd werd wat echt en wat nep alpaca wol was, in de hoop dat we er ook iets (extreem duurs) zouden kopen van echt alpaca wol. We kwamen er wel meteen achter dat Reni een sjaal gekocht heeft van synthetische troep i.p.v. alpaca wol, maar dat maakt de sjaal gelukkig niet minder mooi 😀

Na deze drukke dag hebben we in Cusco lekker om de hoek gegeten, bij een lokaal tentje. Een menuutje voor een paar solletjes, heerlijk!

 

 

Rainbow Mountain

26 oktober 2017

Het was 3 uur (tours naar Rainbow Mountain vertrekken vroeg, het is drie uur rijden van Cusco). Op straat komen mensen bars en clubs uit strompelen. Cusco heeft een vreemde twilight – de ene helft zijn mensen die naar huis strompelen na een avondje dansen, de andere helft zijn mensen die ’s morgens vroeg ontwaken voor een dag wandelen.

We gaan richting Vinicunca, de berg van 7 kleuren, oftewel Rainbow Mountain. Eerst ontbijten we nog ergens in de buurt, waar we ook later op de dag weer zullen gaan lunchen. We krijgen een simpel ontbijt met broodjes, boter, jam en thee.

Het moet een bijzonder uitzicht worden na een zware klim op hoogte; kleurrijke door mineraal gestreepte bergen ver buiten de gebaande paden. Je kon met je gids naar de top klimmen of meteen al een paard huren om gemakkelijker toegang te krijgen tot dezelfde ongelooflijke uitzichten. Een aantal kozen meteen al voor paarden, maar wij natuurlijk niet.

Dat hebben we geweten! Het was een héle zware tocht, van 4.326 meter naar 5.020 meter. Het hoogste punt wat we tot nu toe bereikt hebben. Juist door de hoogte was het zo zwaar, weinig lucht waardoor je steeds moet stoppen om op adem te komen. Reni weet nu precies hoe haar moeder zich voelde, je voelt je namelijk echt een oud mens. Het voelde dan ook als een enorme prestatie toen we uiteindelijk de top bereikt hadden! De regenboogberg bedwongen, check!

 

 

Sacred Valley

27 oktober 2017

Sacred Valley, oftewel de heilige vallei van de Inca’s. De Heilige Vallei diende als bufferzone en beschermde Cusco tegen invallen van de Antis, de woeste jungle stammen die van tijd tot tijd de hooglanden overvallen. Wij bezochten de Heilige Vallei als onderdeel van een georganiseerde eendaagse Sacred Valley Tour. De tour omvat een bezoek aan de ruïnes van Pisac, een stop voor de lunch in Urubamba, een bezoek aan het prachtige Inca-dorp en het fort van Ollantaytambo en een korte stop in het Quechua-dorp Chinchero op de weg terug naar Cusco.

De Pisac ruïnes, ruïnes van wat ooit een stad, militaire basis en een religieus en astronomisch centrum was in de tijd van de Inca’s. Agrarische terrassen strekken zich uit over de omringende heuvels. In de bergwanden zie je gaten zitten, wat de graven van de dorpelingen waren. Daarachter kijk je uit over het Andesgebergte, de Sacred Valley en het dorp Pisac.

De volgende plek van bestemming is Ollantaytambo, wat na Machu Picchu waarschijnlijk de bekendste archeologische plek is van Peru. Het ligt in de Sacred Valley tussen de stad Cusco en de beroemde verloren stad Machu Picchu.  In de zestiende eeuw veroverde Spanje Peru op de Inca’s en kwam er een einde aan het machtige Incarijk. Dit gebeurde echter niet zonder enige tegenstand. Inca verzetsstrijder Manco Inca gebruikte Ollantaytambo als zijn basis. In 1536 wonnen de Inca’s hier een grote slag van de Spanjaarden. De overwinning was echter van korte duur. Niet veel later keerden de Spanjaarden terug naar met een veel groter leger en zo verdreven ze Manco Inca naar de jungle. Ollantaytambo is één van de best bewaarde Inca steden van de Sacred Valley. De originele stadsindeling en muren van de oude stad zijn nog vrijwel helemaal intact. De voormalige Inca stad lag ingeklemd tussen hoge, steile terrassen waarvandaan de Inca’s de Spaanse overheersers aanvielen.

Omdat we vrij laat zijn en het al donker wordt besluit onze gids niet naar Chinchero te gaan, helaas! Wel gaan we nog langs een soort winkeltje in een klein dorp waar we uitleg krijgen over het natuurlijk kleuren van alpaca wol. Op de plek waar we zitten staat ook een klein fornuis met daaronder een hok vol met een van de delicatessen van Peru: cavia’s!

Na een lange dag gaan we door naar Cusco. Aangekomen in Cusco zoeken we naar een plek waar we pizza’s kunnen eten en die vinden we: Chez Maggy! We zitten naast de steenoven en kunnen onze pizza volledig samenstellen, heel erg leuk en lekker!

 

Comments are closed