Argentinië, El Calafate

12-14 december 2017

Na een relaxte busreis komen we – toch redelijk gesloopt van de hike – aan in El Calafate. We kunnen vanaf het busstation, net als in El Chaltén, lopen naar ons hostel; Hostería Los Gnomos. We worden warm ontvangen door Esteban en regelen meteen lunch voor de volgende dag en een biertje bij hem. Daarna ploffen we op ons bed en komen we erachter dat de WC kapot is (hij trekt niet door). Ook dit wordt snel opgepakt door Esteban en hij belooft ons een korting en een monteur de volgende dag. We drinken het biertje op de kamer en proberen nogmaals plekken te boeken in 2 refugios & op 2 campings voor de W-trek. Gelukkig lukt dat deze keer wel (3 dagen van te voren…!) en zijn er zelfs weer plekken beschikbaar op camping Chileno, die bij de vorige pogingen steeds vol waren. Het staat dus eindelijk vast; we gaan de W-trek lopen in Torres del Paine…! SPANNEND!

De volgende dag ontbijten we om half acht en vertrekken we om acht uur bewapend met lunch in onze rugtassen naar wat een fantastische dag gaat worden. Achter de kolossale granieten muren die het landschap domineren ligt het beroemde Zuid-Patagonische IJsveld, de belangrijkste continentale ijsmassa op onze planeet na Antarctica. De Perito Moreno gletsjer is een van de 48 gletsjers die wordt gevoed vanuit deze mantel van eeuwig ijs en is sinds 1981 een UNESCO-werelderfgoed! Hij is zo’n 60 meter hoog, 30 km lang, 5 km breed, beslaat zo’n 250 vierkante kilometer én is een van de weinige gletsjers op aarde die nog steeds groeit. We zullen dit enorme koude, puntige beest niet alleen van de zijlijn bekijken, maar ook vanaf de boot en we gaan er zelfs een mini trekking overheen doen! (WAT!)

De tour begint met een busreis die alleen al prachtig is. We rijden door het Los Glaciares National Park (Ja, hetzelfde park als waar de berg FitzRoy zich bevindt! Aardig parkie ;)) naar de haven van Bajo de las Sombras, waar we aan boord van een catamaran klimmen die ons meeneemt voor een helemaal niet zo vervelend boottochtje over de zuidelijke tak van het Lago Argentino met een prachtig uitzicht op de spectaculaire zuidmuur van de Perito Moreno gletsjer. Helaas regent het een beetje, maar dat mag de pret niet drukken. Na 20 minuten meren we aan om de Perito Moreno minitrekking op land voort te zetten. We lopen richting strand waar onze gids ons iets meer informatie geeft over de Perito Moreno en een paar andere gletsjers en worden voor het eerst opgeschrikt door een enorme donderend geluid, wat de afbrokkelende gletsjer blijkt te zijn. Hierna lopen we door naar het startpunt van de minitrekking over de gletsjers en worden we geholpen om onze stijgijzers vast te maken. We krijgen een paar instructies op het ijs en vertrekken daarna in een polonaise dieper de gletsjer in. We stoppen op veel punten voor wat foto’s van de ongelooflijke natuurlijke schoonheid zoals watervalletjes, gefragmenteerde, scherpe ijsblokken en diepe scheuren met felblauw water. Na ongeveer twee uur ijsklimmen eindigen we bij een tafeltje midden op de gletsjer voor whiskey mét (gletsjer)ijs en bonbons, niet verkeerd! Daarna keren we terug naar het strand, we peuzelen bij de refugio onze lunch op en lopen daar nog wat rond starend naar de enorme gletsjer. We keren terug naar de bus met de boot en rijden door naar het bezoekerscentrum om op de houten loopbruggen voor de Perito Moreno gletsjer nog wat vallende ijsblokken te kunnen spotten en vastleggen.

Na een lange dag rondom de gletsjer keren we terug naar ons hostel, waar we mini pizza’s eten (we krijgen er stiekem eentje extra van de lieve Esteban) en de volgende dag vroeg vertrekken met de bus richting Puerto Natales.

 

Comments are closed