Guatemala, Tikal

27-29 april 2018

Na een tijdje stappen er wat mensen uit en kunnen we een stukje naar voren verplaatsen, wat gelukkig wat verkoeling met zich meebrengt. Onze busreis veranderd van vrij akelig naar prima uit te houden 🙂 Rond vier uur worden we afgezet in Flores, niet ver van ons hotel af. We verblijven in Hotel del Patio, een vrij deftig hotel mét zwembad! Yes! We gaan de komende tijd wat duurdere onderkomens via Booking.com boeken met de zogenaamde vriendencode’s. Hierdoor hebben we elke keer ongeveer €15 euro korting per nacht – prima deal!

Bij aankomst duiken we meteen het zwembad in en daarna gaan we opzoek naar eten. We verblijven niet op het (schier)eiland zelf, dus lopen de brug over om bij Hostal Los Amigos een tour naar Tikal te boeken voor de volgende dag. Op de brug scoren we wat lokale hapjes en nadat we de tour geboekt hebben bij Los Amigos lopen we nog een klein stukje over het schiereiland. We eindigen ons rondje met een biertje aan de waterkant. De tour de volgende dag begint vroeg, onze buikjes zitten nog vol waardoor we het avondeten overslaan en we duiken vroeg ons koninklijke nestje in.

We hebben de Early Morning Tour geboekt, de tweede tour van de dag na de Sunrise Tour en worden dus om half vijf (!) ’s ochtends opgehaald. De Sunrise Tour schijnt niet de moeite waard te zijn, omdat er standaard in de ochtend een enorm wolkendek boven Tikal hangt en je dus geen zon op kunt zien komen, maar dat wordt er natuurlijk niet bij verteld bij de tour agencies. Om tien voor zes komen we met de shuttle aan bij de kassa van Tikal, die pas om zes uur opent. Iedereen gaat rustig alvast in de rij staan en sommigen halen een bakkie koffie om een beetje wakker te worden. We hebben met een enorme groep één gids en een soort assistent. De gids heeft er zin in, want hij is behoorlijk enthousiast. Als iedereen om zes uur zijn ticket heeft gekocht, begint de tour en vertrekken we het park in met een groep van zo’n dertig man. Onze gids weet veel te vertellen en leidt ons netjes door de hoogtepunten van de ruïnes heen. Tikal is gi-gan-tisch.

Het oude Maya koninkrijk Tikal is de populairste toeristische attractie van Guatemala. Tikal zit diep verstopt in de jungle van de Peten regio en was de meest welvarende stad uit de Maya tijd. Het was het kloppende hart van het Maya rijk. Tikal werd een UNESCO Werelderfgoed in 1979 en zijn torenhoge tempels trekken bezoekers van over de hele wereld. Terwijl de eerste archeologische gegevens van Tikal dateren uit ongeveer 1000 voor Christus, duurde het tot ongeveer 300 voor Christus voordat Tikal begon te bloeien. Voor die tijd weten we dat het gebied werd gebruikt voor landbouw, omdat er sporen van vroege landbouw zijn gevonden. In 378 na Christus was Tikal de grootste stad in de regio en regeerde deze stad over het grootste deel van Meso-Amerika. Tegenwoordig zijn er ruïnes van het Maya koninkrijk te vinden in Belize, El Salvador, Honduras en Mexico, maar geen enkele is zo groot of spectaculair als Tikal – dat op het hoogtepunt van zijn invloed een gebied van 576 vierkante kilometer besloeg en naar schatting vijftig- tot honderdduizend mensen huisvestte.

We eindigen de tour bovenop Temple VI welke gebruikt werd als filmlocatie voor Yavin 4 uit Star Wars, Episode IV – A New Hope (1977). Voor de echte nerds onder ons: Het shot toont tempel I, II en III wanneer een Rebel de Millennium Falcon ziet landen op Yavin.

Na het Star Wars momentje hebben we nog een half uurtje om terug te lopen naar de parkeerplaats en die blijken we ook daadwerkelijk nodig te hebben, zó groot is het. Als we terugrijden raken we in gesprek met Rienke, een Belgische jongedame die samen met haar Engelse vriend Matt op vakantie is. Ze zaten ook in dezelfde bus vanuit Río Dulce naar Flores en gaan net als wij de volgende dag naar San Ignacio, Belize. Ook praten we wat met onze gids, die voorin vrij enthousiast bier aan het drinken is – blijkbaar is het echt een dingetje die Guatemalanen met hun alcohol.

Als we aankomen in Flores laten we ons afzetten bij de grote supermarkt, waar we opzoek gaan naar een lunch. We eten tortilla’s met smeerkaas, pesto, tomaat, komkommer en sla – nom! Terug bij het hotel maken we onze lunch klaar en eten we die stiekem in onze kamer op. Na het eten verplaatsen we naar het zwembad, waar we de rest van de middag doorbrengen. In de avond eten we een snelle hap bij de Burger King om de hoek en we duiken wederom vroeg ons bedje in.

De volgende ochtend nemen we rond tien uur de collectivo naar het grensplaatsje met Belize; Melchor de Mencos. Bijna elke collectivo die we tot nu toe hebben genomen heeft een chauf én iemand die de deur open en dicht doet, uit het raam schreeuwt waar de bus heen gaat en de geldzaken regelt. Zo ook deze bus, maar wij hebben een extra hulpje mee in de bus; een hele gezellige gehandicapte man! We genieten volop van zijn geschreeuw, getik op de vingers van de man die de geldzaken beheert en geflirt met de meisjes die we tegenkomen op straat – fantastisch.

 

Comments are closed